Q&A // MEET AFRA AMBA

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on TumblrPin on PinterestEmail this to someone

Afra de boer (29) AFRA AMBA
Functie: eigenaar

Wat doe je precies?
“Ik heb een sieradenmerk en maak alles zelf. Mijn verhaal is dat ik eigenlijk sieraden voor mezelf zocht, vier jaar geleden. Ik kon nergens iets vinden wat bij mij paste; ik houd van simpelheid en krachtige vormen. Toen ben ik zelf sieraden gaan maken. Ik heb mijn ontwerpen veel aan vrienden gegeven, en daar kreeg ik goede reacties op, toen besloot ik een eigen label te starten. Ik probeer met mijn sieraden de drager uit te dagen om meer te durven en veel sieraden tegelijk te dragen. Ik ben absoluut een voorstander van het statement ‘more is more’.”

En heb je een speciale opleiding gevolgd om je sieraden te kunnen realiseren?
“Ik heb geen opleiding gevolgd tot edelsmid of iets dergelijks, ik kom wel uit een kunstzinnige familie dus creativiteit zit in me. Ik heb dit mezelf min of meer aangeleerd. Ik ben bij iemand in de leer gegaan die heeft mij alle basisdingen geleerd. De reden dat ik geen opleiding heb gevolgd is dat ik dan weer vier jaar in de schoolbanken moest zitten en dan was ik nu pas klaar geweest.”

Hoe oud is je label nu?
“Mijn label is nu anderhalf jaar oud, toen is mijn webshop online gegaan. Daarvoor heb ik natuurlijk veel op marktjes gestaan en de producten los verkocht.”

Wat is de stijl van je merk?
“Het is stoer, krachtig, het is ook heel sierlijk en vrouwelijk, maar het minimalisme voert de boventoon. De materialen van de sieraden zijn voornamelijk goud en zilver. Ik ben zelf pro goud. In het begin is dat onbetaalbaar, maar inmiddels kan ik werken met goud. Zo fijn!”

Hoe ziet jouw privé-sieradenkistje eruit?
“Heel vol en heel veel. Alleen maar goud! Het is overal verspreid door mijn hele huis; ik heb dingen opgehangen, neergelegd, tentoongesteld. En al mijn vrienden zitten ook helemaal onder de sieraden. Ik probeer iedereen ook custom made dingen te geven.”

Leukste reactie tot nu toe op jouw sieraden?
“Dat mensen zeggen “ik heb voor jouw sieraden extra gaatjes laten schieten in mijn oren”.”

Hoeveel gaatjes heb je zelf?
“Acht links en zes rechts, dus reken maar uit. Ik heb dyscalculie, haha. Veertien dus, dat is best wel veel!”

Welk gevoel hoop je de drager van jouw sieraden te geven?
“Kracht! En ook een beetje glamour, maar daar ben ik niet enorm voorstander van. Ik bedoel meer het gevoel van glamour dan dat het dit perse moet uitstralen. Ik hoop dat de dragers van mijn sieraden voelen “wauw, ik heb even twee lekkere klompen goud in mijn oren.” De krachtige vormen van mijn sieraden moeten je ook een krachtig gevoel geven.”

Heb jij los van sieraden een bepaalde tik met kleding?
“Ik draag belachelijk veel Nikes. Daar voel ik me het lekkerst bij. Ik val altijd in hetzelfde patroon dat ik uiteindelijk weer bij Nikes terechtkom.”

Is er een oorbel of sierraad in het speciaal die de rode draad vormt door de collectie?
“De Be Loved oorbel. Dat is wel echt mijn trade mark en tevens de bestseller. De vorm is een driehoek, mijn merknaam heeft vier a’s dus driehoeken komen veel terug.”

En wat heb je tot nu toe geleerd van de mode-industrie?
“Dat ik, heel erg cliché, bij mezelf moet blijven en me moet laten inspireren tot op een zekere hoogte. Dat ik heel erg moet blijven doen wat ik zelf wil en waar ik gelukkig van word. Ook al zeggen mensen dat ik wat anders moet doen, blijf gewoon naar jezelf blijven luisteren. Ik houd bijvoorbeeld van zwart geoxideerd zilver met goud eraan, dat verkoopt helemaal niet goed, maar ik wil het gewoon in mijn collectie houden omdat ik het heel erg cool vindt voor de mensen die er wel voor kiezen en het heel vet vinden. Blijf jezelf dus!”

Als je het voor het zeggen had, in welk opzicht hoop je dat de mode-industrie over tien jaar is veranderd?
“Ik ben een enorm voorstander van handgemaakt en imperfectie. Ik hoop dat dat meer naar de voorgrond komt in deze industrie. Ik hoop dat ik met mijn werk een zetje kan geven om hetzelfde te gaan doen.”

Welk mode-advies zou je aan je jongere zelf geven?
“Ik ben een tijd (rond mijn 14e, 15e) heel erg ordinair geweest. Nepnagels, nepwimpers, noem het maar op! Ik was zelfs fan van Paris Hilton. Dat zegt al genoeg! In die tijd had ik mezelf misschien wat meer moeten temmen, en moeten zeggen “joh ga gewoon lekke Nikes dragen en je iets meer Tomboy kleden”. Iedereen kent die tijd als puber, dan denk je dat dat wat jij doet supercool is, maar nee.”

 

VIEWS