Hoe Princess Diana het grootste stijlicoon werd van 2020

03 dec 2020
Door Modefabriek

Princess Diana inspireerde op vele manieren. Hoewel haar nalatenschap veel verder reikt dan enkel mode, is Diana onbetwistbaar een van de grootste stijliconen van de 20ste eeuw. Zelfs ruim twee decennia na haar overlijden blijkt de stijl van de voormalige royal relevanter dan ooit. Mede door het gloednieuwe vierde seizoen van de Netflix hitserie The Crown ondergaat Diana’s kenmerkende stijl een heropleving en worden we teruggebracht naar haar meest iconische looks. 


De iconische stijl van Princess Diana 

Al voordat ze de Princess of Wales werd was het duidelijk dat Diana’s stijl een groot effect had. Wat Diana vooral onderscheidde was haar vermogen om op een authentieke manier te communiceren met haar kleding. Ze koos enkel kledingstukken die een verlengde waren van haar gevoel op dat moment, in plaats van mee te gaan met de heersende mode - een bijzondere prestatie in de trendgerichte jaren ‘80 en ‘90. Van uitbundige blouses met een oversized kraag en glamoureuze jurken voor staatsbanketten, tot eenvoudige jeans en gebreide truien tijdens haar vrije dagen met haar zoons. 


Bovendien bevatte Diana’s kleding vaak een betekenisvolle boodschap. Zo droeg ze in haar tijd binnen de Britse koninklijke familie nooit handschoenen (een protocol dat lang werd gevolgd door de Britse royals) omdat ze de handen van mensen wilde aanraken en vasthouden. Ook was ze het eerste lid van de Britse koninklijke familie dat tijdens een avondevenement in een broek werd gefotografeerd. 


Na haar scheiding van Prins Charles onderging haar stijl opnieuw een verandering, in de vorm van vrouwelijke jurken voor in de avond en sportieve cycling shorts en sweaters in combinatie met een hyper-exclusieve Birkin bag onderweg naar de sportschool. In de laatste jaren van haar leven legde ze de focus op haar humanitaire werk, waarna ze haar jurken veilde en ze letterlijk de mouwen van haar overhemden opstroopte. Diana gebruikte mode op een tactische manier die toch authentiek aanvoelde waardoor ze kan worden beschouwd als een van de allereerste grote influencers. 


Diana als mode-influencer in 2020 

Diana’s 90’s stijl is juist nu zo relevant omdat ze met haar modekeuzes van destijds, de huidige koers van modehuizen (denk aan Celine en Off-White), modebladen (Vogue Paris die haar looks nabootste met model Hailey Bieber) en influencers bepaalt. Diana’s looks komen bijna één op één overeen met een aantal van de grootste trends van dit moment – van oversized blazers en puffer coats tot spencers en cowboy laarzen; zowel staple pieces van Diana toen als items die je hoogstwaarschijnlijk nu zelf in je kast hebt hangen. Haar invloed is zelfs zo groot dat een van haar meest iconische looks uit haar vroegere jaren (een wollen trui met witte schaapjes erop) opnieuw werd uitgebracht door het modelabel Rowing Blazers en in een rap tempo uitverkocht. 


De invloed van Diana’s stijl anno 2020 gaat over meer dan trends alleen. Het is haar krachtige uitstraling en zelfverzekerdheid die niet enkel haar stijl maar ook Diana als persoon zo iconisch maken. De heropleving van Diana’s persoonlijke modekeuzes bewijst daarom bovenal dat authentieke en betekenisvolle stijl nooit uit de mode raakt.


Geschreven door Lara Oliveri

Categorie Trends Fashion
Tags Trends, Fashion

Deel artikel