Modefabriek Must See: What A Genderful World

15 jun 2021
Door Modefabriek

Met de Musts van Modefabriek houden wij je graag op de hoogte van alle inspirerende ontwikkelingen binnen de fashion community. Deze week is de Modefabriek must What A Genderful World; een tentoonstelling in het Wereldmuseum Rotterdam over gender(stereotyperingen).


Bestaat gender? Of: gender zoals wij dit kennen? Typisch jongens of typisch meisjes; het zijn veelal aangeleerde constructies. Althans, dat bewijst de tentoonstelling What A Genderful World. Roze voor meisjes? Verkeerd gedacht. Roze is pas sinds de jaren vijftig in het Westen een meisjeskleur. Een rok, dat is toch niet mannelijk? Op Fiji vinden de politiemannen van wel. Aandacht en erkenning voor mensen die buiten de gender binary vallen een nieuw fenomeen? Uit de geschiedenis blijkt dat genderfluïditeit geen modern begrip is maar juist eeuwenoud.


What A Genderful World: een foto- en modetentoonstelling over gender in het Wereldmuseum Rotterdam


De tentoonstelling in het Wereldmuseum laat aan de de hand van fotokunst, mode en persoonlijke verhalen zien welke invloed cultuur en tijdsgeest heeft op onze manier van denken over gender. De tentoonstelling stelt de bezoeker zeven vragen waarna het uiteindelijk doel is bij jezelf te rade te gaan: hoe verhoud ik mij tot de gendernorm? 

 

Voor de modeliefhebber is de tentoonstelling een officiële must. Niet alleen omdat het onderwerp de laatste tijd bovenaan de agenda staat - zo ook in modeland. Vooral omdat getalenteerde (Nederlandse) talenten er hun vooruitstrevende werk tonen. Zo komt de vagina broek van Duran Lantink (en ode aan het vrouwelijke geslachtsorgaan), die de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe in haar videoclip Pynk draagt, aan bod. En geeft Maison the Faux, een initiatief van Joris Suk en Tessa de Boer, met hun humanwear-collectie ‘FAUXmosapien the Evolution’ een alternatieve en nieuwe kijk op mannelijkheid en vrouwelijkheid door de bezoeker een alternatieve, geëvolueerde wereld, waarin iedereen zichzelf kan zijn en schoonheidsidealen en -trends kan loslaten, voor te schotelen. 


Extra luister- en kijktip: Rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen gaat voor het Wereldmuseum in gesprek met verschillende gasten, die allen op hun eigen manier bijdragen aan een ‘gendervolle’ wereld. Iedere aflevering heeft een andere invalshoek. De eerste aflevering voorbij man vrouw is nu terug te zien op de website van het Wereldmuseum en op YouTube. (Link: https://youtu.be/IYdVfKu8mgo)


De tentoonstelling What A Genderful World in het Wereldmuseum is nu geopend en loopt tot 6 februari 2022.


Geschreven door Marjolein Stormezand

Categorie Fashion
Tags Expositie

Deel artikel