Social distancing but make it fashion: mondkapjes als modestatement van 2020

08 dec 2020
Door Modefabriek

Sinds 1 december zijn mondkapjes officieel verplicht in alle publieke binnenruimtes. Het dragen van een mondkapje wordt hiermee realiteit voor iedereen en heeft daardoor nu naast een medisch ook een esthetische dimensie gekregen; net als met alle andere modeaccessoires heb je nu ook met een mondkapje de mogelijkheid een individueel modestatement te maken. Modehuizen springen in op deze trend en ontwerpen de meest bijzondere mondkapjes: voor iedere stijl of outfit zit er wel een matching kapje tussen. 


Fashion statement 

Mondkapjes zijn niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld vanwege de pandemie die begin dit jaar toesloeg. Opvallend genoeg verscheen het mondkapje ook al pre-corona op de catwalks van verschillende internationale modehuizen. Merken als het vernieuwende Marine Serre liet al in haar Herfst/Winter 2019-show modellen de catwalk opkomen met mondkapjes, net zoals het gewilde label Off-White dat in verschillende collecties al mondmaskers bracht. Net zo opvallend was de verschijning van mondkapjes tijdens grootse evenementen die plaatsvonden vlak voor de wereldwijde epidemie uitbrak. Zo maakte Gucci de look van Billie Eilish tijdens de Grammy Awards afgelopen januari compleet met een custom mondmasker. 


038a22a5-8a98-44bc-b891-f8bbb0fb9395.png?uuid=813828be-df32-405a-aad3-80a46d06488c


Het mondkapje is inmiddels onderdeel geworden van elke garderobe en daar heeft de mode-industrie nota van genomen. Tijdens een bijna volledig virtuele fashion month verschenen mondkapjes in verschillende collecties als volwaardig onderdeel van de accessoire-lijn als een nieuwe manier om persoonlijke stijl uit te drukken. 


Mondkapje als 'verplicht’ accessoire 

In tegenstelling tot de meeste grote trends, werd de populariteit van het mondkapje geboren uit noodzaak en zorg voor de mensen om ons heen. Inmiddels voert het standaard blauwe mondkapje al lang niet meer de boventoon; mensen kiezen voor een ontwerp dat bij hen past en een verlengde is van hun identiteit. Zowel in termen van wettelijke verplichting als het maken van een fashion statement wordt het mondkapje steeds meer gezien als een must-have accessoire. 


233606b1-d377-457a-ae6d-d7c33b5b45ab.png?uuid=6a32b0e9-ce49-4cec-b06c-4aeae1b5cca0


De afgelopen maanden hebben modehuizen de items dan ook een stijlvolle upgrade gegeven met fonkelende details, opvallende prints en ketting-accessoires. Zo bieden merken als 8 Other Reasons stijlvolle mask chains aan binnen hun grote assortiment kleurrijke mondkapjes en past Barts de tie-dye techniek toe op hun ontwerpen. Dayz creëert mondkapjes in iedere animal print naar wens en labels als Pom en A Fish Named Fred maken maskers in matching prints afkomstig uit hun collectie waardoor ze mooi aansluiten bij hun andere ontwerpen. Nu het mondkapje wettelijk verplicht is, wordt het item onvermijdelijk een onderdeel van je dagelijkse look. Modelabels geven je de kans om ook dit item met net zo veel detail en aandacht uit te kiezen als je favoriete mode-items; social distancing but make it fashion.


Geschreven door Lara Oliveri

Deel artikel