Meet the experts: Mehtap Güngörmez over mannenmode

12 dec 2022
Door Modefabriek

22 en 23 januari 2023 kun je up-to-date kennis en inspiratie opdoen tijdens de TALKS en MASTERCLASSES op Modefabriek. Hier vertellen experts jou wat op dit moment hot is en hoe je daar professioneel op in kunt spelen. In ‘Meet the Experts’ geven we iedere week een sneak peek. Deze week: Mehtap Güngörmez, trend forecaster bij Textilia. “Er is nooit maar één trend gaande.” 

 

Al meer dan 11 jaar houdt Mehtap zich bezig met mannenmode. Ze begon bij Elsevier als journalist en werd al snel daarna trendwatcher bij Textilia. “Ik hield altijd alles in de gaten op het gebied van mannenmode – en dat doe ik nog steeds. Af en toe werk ik ook voor commerciële merken als consultant of geef ik een trend forecasters-masterclass.” 

 

Behapbare tips voor de retailer 

Als trend forecaster geeft Mehtap geregeld masterclasses bomvol inspiratie en inkooptips. “Ik maak trends behapbaar voor retailers: waar heeft de man van nu behoefte aan en hoe vertaal je dat als retailer naar het inkopen van de juiste producten? Op basis van mijn jarenlange ervaring en focus heb ik een bepaalde metavisie, maar daarbij ben ik ook heel concreet.” 

 

Tijdens haar presentatie laat Mehtap diverse voorbeelden zien van mannenmodetrends. “Hierbij komen verschillende concepten en richtingen aan bod. Er is nooit maar één trend gaande, het zijn er altijd meerdere. Ik probeer de trends in te delen in logische thema’s, met duidelijk beeldmateriaal.” 

 

Rol van de man is veranderd 

Volgens Mehtap is de rol van de man anno 2022 flink veranderd ten opzichte van een tijd geleden. “De afgelopen jaren zijn mannen steeds meer met mode bezig. Waar dit eerst voornamelijk een vrouwending was, zie je veel lijnen tussen wat mannelijk en vrouwelijk is vervagen. Het mixen van stijlen is tegenwoordig de norm, ook als je bijvoorbeeld kijkt naar de mix in sportswear en klassieke mannenmode.” 

 

Mode is voor Mehtap meer dan alleen het uiterlijke vertoon. “Ik zie mode als een uiting van cultuur. Alles komt samen in mode. Muziek, kunst, design: de manier waarop iemand zich presenteert komt ergens vandaan. De achterliggende reden vind ik altijd erg interessant en dit probeer ik dan ook te vertalen als ik de trends maak.” 

 

Wil jij weten welke mannenmode trends volgend jaar overal te zien zijn? Of ben je benieuwd of jouw collectie nog wel van deze tijd is? Kom dan naar Mehtaps Masterclass op Modefabriek, 22 & 23 januari 2023.  


Geschreven door Paula Vaarkamp

Deel artikel