Van glitter overload tot luxueus comfort: dit zijn de 5 grootste modetrends gespot op Amsterdam Fashion Week

05 sep 2022
Door Modefabriek

Van 31 augustus tot en met 3 september werd onze hoofdstad ondergedompeld in het beste van de Nederlandse mode tijdens Amsterdam Fashion Week (AFW). Dit seizoen presenteerde een nieuwe lichting ontwerpers hun werk op AFW, met onder meer het showdebuut van het Rotterdamse Francon Editions en het Amsterdamse 1/OFF Paris. Tegelijkertijd vonden beproefde Amsterdam Fashion Week veteranen als Natan de balans tussen hun kenmerkende ontwerpstijl en een nieuwe, vooruitstrevende visie voor de toekomst. 


Amsterdam Fashion Week: de grootste trends

Wat waren de overeenkomstige elementen die we spotten op de catwalk en wat gaan we aankomend seizoen allemaal dragen? Van Barbie-roze en veel glitter tot vloerlange slierten, gelaagde outfits en wijde broeken; optimisme en comfort voerden de boventoon. De 5 grootste modetrends van Amsterdam Fashion Week herinneren ons eraan dat we de toekomst vol optimisme én in stijl tegemoet zullen gaan. 


1: Glitter

(Francon, 1/OFF, Claes)

Er was verrassend veel glinstering te zien op de catwalk tijdens AFW. Dat klinkt als een gewaagde trend, maar zowel de maximalist als minimalist kan komend seizoen sprankelen. Zo maakte Francon Editions doorschijnende jurken en tops volledig bezaaid met kristallen, verwerkte Claes Iversen fonkelende pailletten in verschillende ontwerpen en koos 1/OFF Paris voor een meer subtiele manier door fonkelende steentjes op blazers en shirts te bevestigen. Kortom - het motto voor volgend seizoen: hoe meer glitter, hoe beter.


2: Barbie-roze

(Martan, Francon, Claes)

Met de komst van de langverwachte Greta Gerwig-film Barbie, is de stijl van de befaamde pop terug in de culturele zeitgeist. Ook voor de modewereld blijkt Barbie een ware muze: in de huidige Barbiecore-trend ligt de nadruk op knalroze outfits zoals we die van Barbie gewend zijn. Precies die kleur zagen we overal tijdens de Amsterdamse modeweek. Van roze strapless jurken bij Martan tot tops met ruches bij Francon Editions. De knallende, zuurstokroze Barbiekleur is hier om te blijven. 


887fea64-577d-4044-a961-d9b2157dd109.jpg?uuid=d74a3ff0-8383-45de-bfc2-ed87c7075201


3: Layering

(Francon, Natan, 1/OFF)

Als je niet kunt kiezen wat je wil dragen, dan draag je het toch allemaal? Jurken over broeken, lange tops over rokken en oversized shirts gecombineerd met korte tops; de layering-trend kwam opvallend vaak voorbij tijdens de Amsterdamse modeweek. Waar Natan laat zien dat je prima tegelijkertijd een pantalon, top en rok kunt dragen, gebruikt 1/OFF Paris een top als extra gelaagd element over een shirt. 


4: Slierten

(Natan, Martan, 1/OFF)

Na de op zijn zachts gezegd turbulente afgelopen twee jaar, neigt de modewereld naar expressie: maximalisme en kleur. Opvallend zijn de fantasievolle franjes. De lange slierten werden veelvuldig gespot en geven ontwerpen een speelse twist én een extra dimensie in beweging. Denk aan fringes die jurken, tops en rokken versieren en wapperen in de wind. 


5: Wijde broeken

(Natan, Francon, 1/OFF)

Goodbye skinny jeans, hello baggy trousers? Het devies voor volgend seizoen: grote, wijde varianten zijn het comfortabele en chique antwoord op aansluitende broeken als de skinny jeans en de legging. Klassieke versies gemaakt van luxueuze materialen als zijde en linnen waren te zien bij Francon Editions, Martan en Claes Iversen, terwijl 1/OFF Paris en Francon Editions een modern alternatief boden voor de skinny jeans in de vorm van wijde, baggy denim broeken.


Geschreven door Lara Oliveri


Categorie Fashion Trends
Tags Events, Fashion, Shows, Trends

Deel artikel