Kunstmuseum Den Haag pronkt met Mode in Kleur

01 okt 2020
Door Modefabriek

Kleur biedt het menselijk brein een oppepper wist modeconservator Madelief Hohé van Kunstmuseum Den Haag. Toen afgelopen mei bekend werd dat de voor dit najaar geplande Dior-tentoonstelling een jaar werd uitgesteld, bedacht ze in rap tempo een passend alternatief: Mode in Kleur. Wij nemen je mee op een trip door dit kleurenwalhalla van verbinding en hoop.


Een bonte mix van – niet eerder getoonde – mode

Berlages Haagse art-deco-gebouw is de plek waar het kleurenspektakel zich tot en met 28 februari 2021 afspeelt. “We houden in de mode altijd van iets nieuws, dus het was een spannende kans om iets anders te verzinnen en voor de veiligheid vooral op onze eigen collectie van ruim vijftigduizend stuks te steunen”, vertelt Hohé tijdens de perspreview. De selectie op kleur in plaats van onderwerp pakt heel gunstig uit. De tentoonstelling toont hierdoor namelijk nooit eerder getoonde schatten, waaronder een zandkleurige stofjas die men begin twintigste eeuw droeg om de kleding te beschermen tijdens het autorijden.


16b4f1c7-da35-459c-a103-ad7107d27082.png?uuid=d1459b7c-f59c-49f4-ac4d-ee7c8e40b90b


De expositie is ruim opgezet en leidt je via een eenrichtingsweg langs kleding en high fashion in natuurlijke kleuren (khaki, bruin, zwart), opwekkende kleuren (rood, geel, oranje) en eindigt met chemische kleuren (groen, shocking pink, paars en diepblauw). Door items uit verschillende tijden en culturen, in alle kleuren van de regenboog (hét symbool voor hoop, moed, trots en dankbaarheid) met elkaar te verbinden, biedt Mode in Kleur een moment van hoop. Tijdens de wandeling delen flapper dresses uit roaring twenties en eigentijdse ontwerpen van Claes Iversen hetzelfde podium, zie je een ensemble van Chinees zijde uit 1750 naast een jurk van David Laport en een boeddhistische monnikspij zij aan zij met het werk van Nadie Borggreve. 


5ce10405-8bee-405b-abff-f8f6585e68b5.png?uuid=65d350ba-f0ce-43b1-8f57-8b5a76ef1c7f


Gevaarlijke, bescheiden en hoopvolle kleuren

Alle verhalen die over kleursymboliek worden verteld, zorgen ervoor dat je als kijker de kleuren beter op waarde schat en met andere ogen naar de getoonde kleding kijkt. Wist je bijvoorbeeld dat geel vroeger een ‘gevaarlijke’ kleur was waarin straatprostituees zich hulden, zodat ze opvielen in de donkere steegjes? Ook aan de tint blauw kleeft een mooi verhaal. Sinds het ontstaan van de Mariaverering in de late middeleeuwen werd zij voortaan afgebeeld in ultramarijn. Het toentertijd duurste pigment werd geassocieerd met goedheid en bescheidenheid. Tegenwoordig wordt geel in combinatie met blauw trouwens opgevat als teken van hoop, zoals te zien in een tentoongestelde jurk uit Bas Kosters’ HOPE-collectie (2018). 


2001f147-ceaa-492f-a2d5-cea4640a704f.png?uuid=c50f37bb-85a7-472c-afb0-295f5bcc31d5


Een bijna sacrale beleving

Kleur beleven is het motto, waardoor ook de opstelling en de belichting van de tentoonstelling een prominente rol spelen. “Pas als kleuren zinderen kun je iets vertellen”, vertelt art director Maarten Spruyt. Juist in deze onrustige tijd koos hij voor wat hij noemde een “spirituele aanpak” en haalde voor het decor inspiratie uit de kleurexperimenten van de Duits-Amerikaanse kunstenaar Joseph Albers (1888-1976). Dit vertaalt zich in onder andere kleurvlakken en neonverlichting. De visuele beleving start al meteen in de openingszaal, die dankzij de belichting van De Theatermachine gifgroen kleurt. “Je moet eerst tweeënhalve minuut naar de kleur kijken, zodat je ogen kunnen stellen. Dit zorgt voor een heel bewust begin van de tentoonstelling. Veel plezier.”, aldus Spruyt. 


De tentoonstelling Mode in Kleur is nog tot en met 28 februari 2021 te zien in Kunstmuseum Den Haag


Geschreven door Marjolein Lammerts van Bueren

Categorie Fashion
Tags Expositie, Inspiratie

Deel artikel