SS21: de grootste trends van afgelopen fashion weeks op een rij

13 okt 2020
Door Modefabriek

Ondanks vergaande restricties vonden de fashion weeks in Milaan, Parijs, Londen en New York gewoon plaats. Waar sommige designers inmiddels digital first te werk gaan (onder meer Burberry, Missoni en Marni), blijven anderen vasthouden aan de fysieke variant (Chanel, Hermès en Valentino). Enerzijds werden fashion shows beschikbaar voor het grote publiek, anderzijds werden besloten evenementen alleen maar exclusiever. 


Trends voor lente-zomer 2021

Niet eerder liepen collecties zo ver uiteen. Waar sommige designers kozen voor ingetogen chic - aansluitend op de huidige tendens - kozen andere voor uitbundige ontwerpen vanuit de hoop naar een betere toekomst. Wij vergeleken de collecties en destilleerden de meest opvallende trends. 



Comfortwear details

Gezien bij: Fendi, Dior, HUGO BOSS, Chanel

Dat mode zich aanpast aan de tijdsgeest, bleek uit de collecties van onder andere HUGO BOSS, Dior en Fendi. Bij deze merken zagen we broeken met trekkoorden in de taille naast klassieke silhouetten met een sportieve twist. Ook het immer traditionele Chanel verwerkte comfortabele elementen in de collectie; de broeken waren wijd, slouchy en zagen er bovenal comfortabel uit.



Layering 2.0

Gezien bij: Burberry, Simone Rocha, ETRO, SPORTMAX, Chanel, NINA RICCI

Layering klinkt als een trend voor de herfst, maar onder andere SPORTMAX bewees het tegendeel. Doorzichtige laagjes dunne stof doen hun werk op de meest warme dagen. Bovendien onthult het daarmee een andere trend: de zichtbare bh.



Baggy pakken

Gezien bij: SPORTMAX, Max Mara, Fendi, Chanel, NINA RICCI

Nu een groot deel van de bevolking thuiswerkt zijn nauw aansluitende pakken het laatste waar behoefte aan is. En dat leken designers goed te begrijpen; het baggy pak is net zo gekleed, maar een stuk comfortabeler. 



Clashing prints

Gezien bij: Emilio Pucci, SUNNEI, N°21, Dries van Noten, Arthur Arbesser

Prints zijn dit seizoen grootser dan groots. Bij Sunnei zagen we verschillende vormen en maten van de ruit gecombineerd in één look. Ook Dries van Noten pakte uit met meerdere signatuur prints gecombineerd in één kledingstuk.



Oversized tassen

Gezien bij: SUNNEI, SPORTMAX, TOD'S

Waar modehuizen als Jacquemus en Chanel zich beroemen op kleiner dan klein, zagen we in een flink aantal collecties tassen zo groot dat je hele hebben en houden erin past. Van cross-body tot schoudertas of totebag: alle soorten kwamen voorbij.



Overdadige ruches

Gezien bij: Koché, Emilio Pucci, Moschino, Molly Goddard, Valentino, LOEWE

De overheersende rol van ruches bij onder andere Molly Goddard en LOEWE fleuren iedere garderobe direct op. Gecombineerd met felle kleuren zijn het precies de kledingstukken waarmee mode-ontwerpers refereerde vooruitwijzen naar een betere toekomst.



Lange handschoenen

Gezien bij: Philosophy di Lorenzo Serafini, Fendi, MM6 Maison Margiela

Geen collectie was compleet zonder een paar lange handschoenen. Waar deze normaal trending zijn tijdens de herfst/winter-collecties, zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een statig accessoire en symbool van bescherming tijdens een pandemie.


Geschreven door Emma Vloeimans

Deel artikel