Modefabriek Must See: tentoonstelling Voices of Fashion

29 apr 2021
Door Modefabriek

Met de Musts van Modefabriek houden wij je graag op de hoogte van alle inspirerende ontwikkelingen binnen de fashion community. Deze week is de Modefabriek must Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles; een modetentoonstelling over de invloed van de zwarte cultuur en diens makers op het (internationale) modelandschap. 

   

Etnische diversiteit op de catwalk en in magazines staat weliswaar volop op de modeagenda, er valt nog een hoop te leren en te veranderen. Wat is de invloed van de zwarte cultuur op de Nederlandse en internationale mode-identiteit, wat houdt de witte blik in en hoe werkt het koloniale verleden door tot in de modesystemen van vandaag de dag? Deze vragen en meer onderzoekt het Centraal Museum Utrecht als eerste kunstmuseum in Nederland. De tentoonstelling vertelt het verhaal van zwarte schoonheid, style en muziek door de ogen van zwarte makers, en gaat in op de eurocentrisch (witte) blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld.


In de multidisciplinaire tentoonstelling Voices of Fashion onderzoekt modeconservator Ninke Bloemberg met co-curator en modeactivist Janice Deul de invloed van zwarte ontwerpers op de internationale mode met onder andere als doel de blik te veranderen en stereotyperingen te doorbreken. Voor de tentoonstelling werkten Deul en Bloemberg samen met ruim zeventig verschillende ontwerpers en bruikleengevers uit binnen- en buitenland waaronder Marga Weimans, Giorgio Toppin, Farida Sedoc, Dapper Dan en Virgil Abloh net als jonge Nederlandse modemerken waaronder Daily Paper, Patta en Filling Pieces. Naast couture en modeontwerpen worden foto’s, schilderijen en films gepresenteerd. Gaat dat zien - zodra de kans er is. 


e1ffd7f8-1c7b-425c-aa51-4a25c043102c.png?uuid=cf0b5f44-b7ee-4b80-84ca-c022327177a5


De tentoonstelling opent zodra museumbezoek weer mogelijk is in het Centraal Museum, Utrecht. Het boek met gelijknamige titel is te koop via Uitgeverij Wanders. 


Geschreven door Marjolein Stormezand

Categorie Fashion
Tags Design, Fashion

Deel artikel