Stijlicoon Bryan Ferry: van glamrock tot maatpak

08 apr 2021
Door Modefabriek

Willem Baars is al zestien jaar verantwoordelijk voor het internationaal succesvolle magazine JFK. De hoofdredacteur van het mannenblad schrijft maandelijks een opiniestuk voor Modefabriek.nl over alles wat hem bezighoudt.


Dat je smaak en stijl niet kunt kopen, bewees een hoofdrolspeler in het TV-programma The Sky Is The Limit dat onlangs op SBS te zien was. All the money in the world, maar helaas maken Dolce & Gabbana-kledingstukken en Dior-schoenen je niet meteen tot een stijlvolle persoonlijkheid. Integendeel, soms werkt het zelfs averechts en oogt het als een vlag op een modderschuit. Hoe dat komt? Het zit in je of niet. En uitstraling is misschien nog wel belangrijker dan wat je draagt. 

 

Het levende bewijs daarvan is Bryan Ferry. Wat een stijlkoning is hij toch. Al sinds 1972, toen zijn band Roxy Music de muziekwereld veroverde met hun gelijknamige elpee. Niet alleen de muziek maar vooral de extravagante glamlook van de bandleden maakte een verpletterende indruk. Glamrock was begin jaren ’70 – mede door David Bowie die rond die tijd The Rise and Fall of Ziggy Stardust uitbracht – de hipste en meest vernieuwende stroming binnen de popmuziek. 

 

'Bryan Ferry heeft het gewoon in zich, hij ademt stijl'


086500e4-85f2-47bd-970c-d28c37f4fe4a.png?uuid=a2bb3dfa-f48c-4c25-8b23-033e60ef36a3


Muziek en imago gingen meer dan ooit hand in hand. Het uiterlijk van glamrock-muzikanten ging gepaard met een androgyne look met veel glitter en glamour en natuurlijk hoorde make-up daar ook bij. Terugkijkend op de glam-outfits van Bryan Ferry kun je niet anders dan concluderen dat het er allemaal nogal overdreven en clownesk uitzag. Maar ook dat hij oog had voor detail. En hoe bizar de outfits en die rare kuif ook mochten zijn, het stond hem wel top. Bryan Ferry heeft het gewoon in zich, hij ademt stijl, hij kan veel hebben en komt met bijna alle looks weg. Dat moet te maken hebben met zijn aristocratische uitstraling. Met die geweldige kop en dat altijd goed zittende gitzwarte haar. 


7ac3f6d3-ccbc-495b-8b92-db0ace777e2f.jpg?uuid=24be5ed8-ffe5-44e4-b46e-c04e10adc0e9

De kracht van Bryan Ferry zit ‘m volgens mij ook in het feit dat hij zich kleedt naar zijn leeftijd, maar dan wel met durf en soms een twist. Dat heeft hij door de jaren heen altijd gedaan. Die glamstijl, dat moeten we maar zien als een jeugdzonde. Hij was toen 25. Inmiddels is hij 75 en zijn gevoel voor stijl heeft hij nog steeds. Ferry is een man die zijn klassiekers kent. Hij houdt van klassieke op maat gemaakte pakken (hoewel hij liever een goed zittend prêt-à-porter pak draagt), Lanvin was lange tijd zijn favoriete designersmerk (toen Lucas Ossendrijver daar nog de mannencollecties ontwierp) en dat verklaart ook zijn voorliefde voor mooie stoffen en niet al te strak gesneden pakken. 


Mooie handgemaakte overhemden hebben zijn voorkeur en die koopt hij in Londen of bij Charvet in Parijs. Ferry: “I would rather have one great shirt than 12 that aren't so great.” Het laat zien dat Bryan Ferry ook een perfectionist is. Van nature heeft hij een goede smaak, maar ijdel als hij is kan hij uren voor een spiegel staan om de perfecte look te creëren. Stropdassen en bow ties, daar kun je Ferry ook in uittekenen. Hij oogt zelfs in een pak met stropdas nog steeds als een popster. Wie doet hem dat na? Zelfs nu hij de 80 nadert, ziet hij er nog steeds jeugdig en modisch uit. Op zijn eigen manier.  


'Stijl zit in je'. Het is gewoon zo.


Benieuwd naar de merken in onze B2B-Marketplace?


9e0e6176-6157-4c2e-9c11-f0370498286e.png?uuid=d318a46a-9c6e-4842-b821-cc94ae722cd5


Geschreven door Willem Baars, editor-in-chief JFK


Categorie Opinie
Tags Fashion

Deel artikel