Accessoires maken de outfit

19 nov 2020
Door Modefabriek

Willem Baars is al zestien jaar verantwoordelijk voor het internationaal succesvolle magazine JFK. De hoofdredacteur van het mannenblad schrijft maandelijks een opiniestuk voor Modefabriek.nl over alles wat hem bezighoudt.


Na zo’n dertig jaar ervaring in de modewereld heb ik de volgende dingen wel geleerd: 1. Goed stylen is echt een vak op zich en een kunst. En 2: Zelfs de saaiste outfit kun je bijzonder maken en opleuken met accessoires. 


Door mijn werkzaamheden bij – eerst – Playboy en nu al vrij lange tijd bij het tijdschrift JFK en mijn buitensporige passie voor mode, heb ik tientallen Fashion Weeks over de hele wereld meegemaakt, heb ik met de grootste ontwerpers ter wereld gepraat (met als hoogtepunt Hedi Slimane – wat mij betreft de belangrijkste en coolste mannenmode-ontwerper ever – in zijn begintijd bij Dior Homme) en ook honderden modeshoots meegemaakt. 


4e9de48e-0c70-408b-9936-a88a0ee4dbc1.png?uuid=d4fdb61e-3244-4ba5-9018-ba194b5bd958


Bij shoots vind ik het altijd mooi om te zien hoe fotografen, modellen en stylisten telkens weer iets stunnings van iets ‘simpels’ als modefotografie weten te maken. De belangrijkste les die ik daaruit heb geleerd, is dat het om de details gaat. Vraag drie stylisten voor dezelfde modeserie met exact dezelfde outfits en je krijgt toch drie totaal verschillende looks


Zelf heb ik veel geleerd van stylist Steven Dahlberg die 12 jaar lang mijn beste metgezel was en ook fashion director van JFK. Ik benijdde hem soms niet, want de looks die bepaalde merken meegaven, omdat deze belangrijk waren voor hun marketing, waren vaak eendimensionaal, dertien-in-een-dozijn en eenvoudigweg te boring. Des te knapper dat die looks er eenmaal op foto waanzinnig uitzagen, alsof de vonken er vanaf spatten. Het geheim zat hem in de accessoires die werden toegevoegd om die outfit nèt dat beetje extra te geven. Of het nu een hoed, een armband, een bril of een shawl was. Accessoires kunnen de simpelste outfit toch onderscheidend maken. 


"Kleren maken de man', maar accessoires misschien nog wel meer." 


4e071763-e953-41c5-8ffb-277d28d4aa75.png?uuid=386030e0-4e8e-430f-9e6d-a61ab0be5c20


Een les die niet alleen opgaat voor modefotografie, maar natuurlijk ook voor het dagelijks leven. Het mooie is dat er steeds meer merken zijn die toffe accessoires hebben. Zelf vind ik een pet of hoed altijd iets toevoegen (Barts, Jack & Jones), maar een bril (Izipizi, Björn Borg, A.Kjaerbede) is natuurlijk ook altijd goed. In navolging van het Milanese straatbeeld zie je ook hier steeds meer mannen en vrouwen in zomer en winter met een zonnebril op straat. Ik zeg: cool en fashionable – en ook nog eens goed tegen UV-straling. 


83e575fe-19be-4d99-bdc2-53874c574b05.png?uuid=14de6060-ffcf-4609-aef7-cd9b7b6348fa


Maar ook armbanden doen het altijd goed (Steel & Barnett heeft fraaie). Kijk alleen uit dat het niet teveel wordt: less is bij armbanden more. En tot slot: zelfs met goeie en onderscheidende sokken (Marcmarcs), handschoenen (Hestra Gloves) of een toffe shawl (Terre Bleue) kun je het verschil al maken. Dat klinkt allemaal als een open deur, maar kijk op straat en die deur is minder vaak open dan je zou denken, ook al is de oplossing simpel en voor de hand liggend. 


‘Kleren maken de man’, maar accessoires misschien nog wel meer. 


Geschreven door Willem Baars, editor-in-chief JFK

Deel artikel